Hobby

Jak hodować papryczki habanero – co na ten temat wiedzieć warto?

Papryczki habanero są uznawane za jeden z rodzajów ostrej papryki. Należy wyjaśnić, że w Meksyku można wyróżnić ponad 60 typów chili. Ponadto każda z nich ma inny, wyjątkowy kształt, odmienną kolorystykę, jak i oczywiście różny poziom pikantności. Papryczki habanero zaliczają się do najostrzejszych. Skąd pochodzą? Jakie mają właściwości zdrowotne? Jak hodować papryczki habanero? 

Papryczki habanero – skąd się wzięły?

Jak hodować papryczki habanero - co na ten temat wiedzieć warto?W klasyfikacji botanicznej papryczki habanero są zaliczane do papryk chińskich. Ta nazwa jednak jest bardzo myląca, gdyż pochodzą one z  dorzecza Amazonki, a w naturalnym środowisku występują aż na powierzchni Meksyku. Ludzkość od wieków zachwyca się niezwykle palącym smakiem tych kolorowych strąków. Są to rośliny wieloletnie, najlepiej się czują w klimacie tropikalnym, który jest deszczowy i gorący. Po zapyleniu dużych, białych kwiatów rozwijają się owoce papryczek. Najpierw są zielone, następnie pomarańczowe lub czerwone. Ponadto można spotkać odmiany o barwie białej, fioletowej, a nawet ciemnobrązowej. Dojrzałe papryczki habanero są szerokie, o asymetrycznym, nieregularnym kształcenia. Mają długość od 2 do 6 cm. 

Jakie kraje wyróżnia się jako producentów tych papryczek?

  • Meksyk, który jest największym z nich, 
  • Belize, 
  • Ekwador, 
  • Kostaryka, 
  • Kolumbia, 
  • Panama,
  • Południowa część Stanów Zjednoczonych.

Jakie właściwości zdrowotne posiadają papryczki habanero? 

Papryczki habanero charakteryzują się bardzo wysokim poziomem witaminy C oraz niską kalorycznością. Od dojrzałości strąków zależy bogatość witaminy C, niedojrzałe zielone papryczki będą miały jej najwięcej. Oprócz tego habanero zawierają:

  • Białko,
  • Błonnik, 
  • Cukry, 
  • Minerały, takie jak: żelazo, wapń, sód, potas, miedź, mangan, magnez, fosfor, cynk, 
  • Węglowodany, 
  • Witaminy – witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) oraz witaminę E.

Ponadto głębsze badania odnośnie właściwości tych papryczek wykazały także ich bogactwo w antyoksydanty, które znajdują się w części jadalnej strąków. Chodzi tu o:

  1. Po pierwsze kwas askorbinowy.
  2. Po drugie karetonoidy, odpowiadające za kolorowy pigment płodów. 
  3. Po trzecie polifenole.

Zobacz również:

Lecznicza moc kapsaicyny papryczek habanero

Z medycznego punktu widzenia najważniejsza jest kapsaicyna,  znajdująca się  miąższu papryczek. A czym jest kapsaicyna? Substancją, która odpowiada za palący smak papryk. W XIX w. pierwszy raz została wyizolowana, aby następnie stać się przedmiotem zainteresowania wśród lekarzy i naukowców. Kapsaicyna odznacza się mocno drażniącym wpływem na błony śluzowe u ludzi oraz zwierząt. Z pozoru negatywna właściwość ma na szczęście jeszcze lecznicze oblicze. Jakie? Działanie stymulujące, rozgrzewające, a także euforycznie.

Spożywanie papryczek habanero korzystnie wpływa przede wszystkim na:

  • Cukrzycę. Według naukowców kapsaicyna wykorzystywana w posiłkach jest w stanie zmniejszyć skoki insuliny. Ponadto dieta bogata w  papryczki habanero potrafi przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy.
  • Nowotwory. Dostępne są badania, które wykazują, że kapsaicyna może być stosowana jako środek zapobiegający nowotworowi.
  • Reumatyzm. Działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne pomaga przy dolegliwościach stawów. Dotyczy to artretyzmu (ból, obrzęk). Ponadto łagodzi bóle głowy.
  • Układ krążenia, gdyż kapsaicyna poprawia krążenie oraz wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu,  przyczyniając się w ten sposób do zdrowia serca.
  • Wagę ciała. Kapsaicyna podczas diety pomaga organizmowi efektywniej spalać tkankę tłuszczową.

Polecamy:

 

Jak hodować papryczki habanero? 

Habanero są papryczkami łatwymi w uprawie. Wczesną wiosną należy wysiać nasiona. Najlepiej, aby nastąpiło to na przełomie lutego/marca. Wszystko po to, by rośliny zdążyły urosnąć, zakwitnąć oraz wydać owoce w jednym sezonie. Jeżeli uprawiającemu papryczki habanero zależy na ich przezimowaniu, musi je trzymać w domu. Temperatura powinna być pokojowa, nie może spaść poniżej 15 stopni. Najlepiej będą się czuły na słonecznym parapecie. W ten sposób przezimowane papryczki habanero są w stanie wydać w kolejnych latach bogatsze plony niż w pierwszym roku.

Jeśli chodzi o glebę – habanero zniosą całkiem dobrze każdą, aczkolwiek lubią mieć drenaż. Na pewno nie mogą mieć korzeni skąpanych w wodzie. Według niektórych źródeł, krzaczki podlewać się powinno tylko wtedy, kiedy ziemia wyraźnie będzie sucha. Dlaczego? Podobno takie papryczki habanero mają lepszy smak. Rośliny, które mają ciągle dużo wody mogą mieć gorzkie w smaku owoce. Habanero preferują glebę lekko kwaśną, z odczynem pomiędzy między 5 a 6 pHa. Oczywistym jest, że kochają słońce. Należy je umieścić tam, gdzie jest ciepło i słonecznie, szczególnie w godzinach porannych. Sprawdzą się jako rośliny doniczkowe, ale niestety będą niskimi krzaczkami. Warto zaznaczyć, że hodowanie ich w doniczce nie ma większego wpływu na kwitnienie i owocowanie. Rośliny muszą same dojrzeć do rozmnażania. 

Papryczki habanero gorzej odnajdują się w gruncie. Wymagają tam większej pielęgnacji, tj. pielenia, podlewania. Najlepiej rosną pod folią. Szczególnie trzeba je chronić przed robakami czy ślimakami, poprzez np. pryskanie. Jeśli hodowca chce je przezimować – musi wykopać jesienią rośliny.