Budownictwo

Jaka gładź szpachlowa do kuchni będzie najlepsza?

Powłoka wykończeniowa do ścian służy do wyrównania jej powierzchni i doprowadzenia do stanu idealnej równości. Większość mieszanek szpachlowych wytwarzana jest z gipsu, ale istnieje również zastosowanie dla cementu i polimerów. Czym różnią się kompozycje gipsowe od cementowych? Jakie są zalety szpachlówek polimerowych? A co najważniejsze, jak odpowiednio zastosować takie materiały na ściany w kuchni, aby uzyskały niezbędną gładkość do późniejszego zastosowania płytek lub malowania?

Rodzaje szpachli do zastosowania w kuchni

W zależności od rodzaju substancji podstawowej (spoiwa), gipsy szpachlowe dzielą się na:

  • Gips – niedrogi, nie kurczący się, ale także nie wystarczająco odporny na wilgoć. Wyróżnia się przyjemnym, jasnym odcieniem, szybko wysycha i idealnie przygotowuje powierzchnię do malowania pastelowymi kolorami. Gładzie gipsowe układają się w równej warstwie, co ułatwia późniejsze wykończenie. Ale ten materiał jest używany tylko do prac w pomieszczeniach. Nie nadaje się do pracy z elewacjami. Wynika to z faktu, że gips nie toleruje dobrze zmian temperatury.
  • Cement – odporny na wilgoć, ale o znacznym stopniu skurczu. Kompozycja ta idealnie nadaje się do aplikacji na ściany i sufity w kuchni i łazience.
  • Polimer – wodoodporny, niekurczliwy, zapewniający wysoką jakość powierzchni.Ta masa wykończeniowa to innowacyjna formuła. Składa się z zaawansowanych technologicznie cząstek, a proces polimeryzacji odbywa się w kontakcie z powietrzem. Odporna na wilgoć szpachlówka długo pozostaje plastyczna, dzięki czemu można z nią pracować powoli.

Co trzeba wiedzieć o materiałach wykończeniowych do kuchni?

W zależności od zakresu zastosowania gładzi gipsowych dzielą się one na:

  • Startowe – gruboziarniste mieszanki do wstępnego nakładania, wyrównania
  • Drobnoziarniste mieszanki do wykańczania
  • Uniwersalne gipsy szpachlowe pracujące z różnymi materiałami i pozwalające na wstępne i końcowe wyrównanie.

Jaka gładź szpachlowa do kuchni będzie najlepsza?Producent gładzi gipsowej podaje na opakowaniu, do czego można ją wykorzystać i jak przygotować. A co do grubości warstwy szpachli: jaką warstwę w każdym przypadku nałożyć zależy od jakości bazy. Jeśli nie jest to ważne, lepiej ułożyć mieszankę podstawową w dwóch lub trzech warstwach. Uszczelnić głębokie ubytki (pierwsze przejście) i po wyschnięciu nałożyć na nie drugą – powłoka okaże się trwała i wytrzyma długo. To samo dotyczy składów wykończeniowych. Jaka gładź szpachlowa do kuchni będzie najlepsza? Gipsy szpachlowe to wygodna i skuteczna metoda wyrównywania ścian kuchennych. Zastosowanie nowoczesnych mieszanek pozwala na osiągnięcie pożądanego stopnia gładkości. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni do kuchni. Musi być odporny na wilgoć (niekoniecznie cementowy) i wystarczająco mocny. Oczywiście najpierw trzeba zastosować grunt uniwersalny na ściany i sufit, aby uzyskać lepszą przyczepność gładzi i poprawę struktury powierzchni w kuchni.

Jaką szpachlówkę wybrać do pomieszczeń narażonych na wilgoć?

Gipsy szpachlowe odporne na wilgoć to doskonały wybór do wilgotnych pomieszczeń. Jaką gładź szpachlową użyć do kuchni? Przed rozpoczęciem prac naprawczych należy zakupić wszystkie niezbędne elementy wykończeniowe i materiały eksploatacyjne, nie tylko gładź, ale również grunt malarski lub uniwersalny. Gdzie najlepiej zrobić zakupy? Hurtownia chemii budowlanej ma najbardziej przystępne ceny, duży wybór materiałów budowlanych a jej pracownicy służą doradztwem podczas wyboru. Każde pomieszczenie ma swoje wymagania. Szpachlówka do pomieszczeń mokrych staje się niezastąpiona, jeśli planuje się remont kuchni.

Często przygotowanie powierzchni do wykończenia wiąże się z wyrównaniem nierówności i nałożeniem warstwy szpachli. Ale ważne jest, aby wybrać cel i rodzaj mieszanki w zależności od pomieszczenia. Nie każdy wypełniacz nadaje się do wilgotnego środowiska. Jeśli nie zostanie odpowiednio dobrany, cały remont nie spełni oczekiwań. Hurtownia chemii budowlanej posiada w ofercie różne rodzaje takich produktów, należy określić przeznaczenie materiału a sprzedawca udzieli wskazówek, co do prawidłowego wyboru.  

Istnieje kilka rodzajów wodoodpornego gipsu szpachlowego do kuchni. Każdy materiał ma swoje mocne strony, które są niezbędne w określonych warunkach. Producent gładzi gipsowej opracowuje specjalne mieszanki, aby spełniły wymogi takich pomieszczeń jak kuchnia, w której ściany są narażone na kontakt z oparami. Położenie gruntu uniwersalnego i gładzi na ściany w kuchni wykonuje się w celu późniejszego malowania lub wykończenia powierzchni płytkami ceramicznymi.

Niezależnie od warstwy dekoracyjnej szpachlówka musi mieć następujące właściwości:

  • Wysoka odporność na wilgoć, która utrzymuje szpachlówkę nawet po dziesięcioleciach.
  • Odporność na ekstremalne temperatury typowe dla kuchni
  • Przyjazność dla środowiska, ponieważ mieszanina musi być bezpieczna dla zdrowia ludzkiego.

W rezultacie trzeba wybrać trwałe i mocne gipsy szpachlowe, które idealnie sprawdzą się na suficie i ścianach w kuchni. Powinny dobrze współgrać z płytkami i kompozycją farby. Jeśli ktoś planuje nałożyć jasną lub ciemną farbę, może wybrać mieszankę cementową. Jeśli szuka kompozycji do ścian, które będą poddane malowaniu, powinien zwróć uwagę na mieszankę polimerową.